Escargots zijn misschien wel het voedsel van de toekomst. Escargots, caloriearm, bomvol eiwit, calcium, ijzer en mineralen. Als er duurzaam, biologisch en dus ambachtelijk gewerkt wordt is er ook in het kweekproces nauwelijks tot geen belasting voor het milieu. Gezond voedsel met een minimale milieubelasting, escargots zijn dus een ware superfood.
Er zijn veel verschillende soorten eetbare slakken maar de top drie van de meest gekweekte wordt gevormd door:
Helix aspersa aspersa, de segrijnslak of Petit gris
Met de bijnaam ‘Escargot de Provence’. Een volwassen dier weegt tien tot vijftien gram. Volgens chef-koks is deze escargot een ware smaaksensatie.
Helix aspersa maxima, de Algerijnse segrijnslak of Gros gris
Het grote broertje van de Petit gris. Oorspronkelijk is deze slak afkomstig uit Noord-Afrika. Deze escargot wordt veel gekweekt in België en Frankrijk.
Helix pomatia, de wijngaardslak of escargot de bourgogne
Dit is voor veel mensen de meest bekende eetbare slak. Deze slak komt oorspronkelijk uit zuid en centraal Europa.